Er pengene min trygge på internett?

I dag gjøres mange pengetransaksjoner på nett. Man bruker bankkort, e-wallets, kryptovaluta og nettbank. Problemet er at det alltid er aktører med lumske hensikter som alltid prøver å få fatt i slike tilganger og slik informasjon. Derfor er det et legitimt å lure på om man faktisk er trygg når man driver med disse aktivitetene på nett. Dette er noe vi skal se på i denne artikkelen.

Kan man handle helt trygt på nett?

Faktumet er at dersom man er tilkoblet internett så er man aldri helt trygg. For det finnes alltid en måte å komme rundt alt av antivirusprogrammer, firewalls og lignende. Spesielt kan man være sårbar dersom man gjør noe gjennom en siden med dårlig kryptering. Det har historisk vist seg at flere store selskaper har blitt hacket og bankkortinformasjon fra deres kunder har blitt stjålet.

 

Heldigvis er man noe tryggere dersom man har 2-trinns identifikasjon. Hvor man ikke kan bare logge på med brukernavn og passord, hvor man også må ha for eksempel en engangskode fra en brikke. Dette hjelper deg dersom du må bekrefte med BankID når du betaler med kort. I hovedsak handler det om å bruke program som beskytter og unngår tvilsomme sider.

Er mine gevinster fra spill på nett trygge?

Om man har vunnet en større premie på nett vil man jo sikre seg at de er helt trygge. Si at du for eksempel vinner en toppremie på Bingo Online hvor man kan vinne millionbeløp så bør du være sikker på forhånd. De store aktørene har heldigvis gode krypteringer og sikkerhetskontroller så det skal utrolig mye til for at problemet kommer fra deres side. Det som kan skje er at noen får tak i din innloggingsinformasjon fra din side. Dette er noe du må sikre helt selv og aldri skrive ned passordet på PC-en din utenom når du skal logge inn. Og aldri gi bort passordet ditt til noen andre.

Kan jeg sikre min kryptovaluta 100%?

Kryptovaluta har helt klart noen vanlige risikoer i form av svingninger i markedet, men en av de største utfordringene er ved oppbevaring av valutaen. For krypto kommer ikke i fysiske mynter. De må lagres elektronisk, noe som betyr at de kan også bli stjålet. Heldigvis kan man lagre de på forskjellig måte hvor noen er betraktelig tryggere. Det minste trygge alternativet er å ha dem i en elektronisk lommebok på nett, så kan man ha det i en lommebok på for eksempel en mobil, men da er man fortsatt normalt tilkoblet internett og noen kan stjele den fysiske mobilen. Det tryggeste alternativet er en fysisk elektronisk lommebok. Her vil valutaen vær helt trygg så lenge du ikke kobler den til internett.

 

Hvordan kan jeg forbedre min sikkerhet?

Det er flere tiltak du kan gjøre. Først og fremst bør du aldri laste ned filer fra ukjente kilder og holde deg unna tvilsomme sider. Et effektivt virusprogram og en firewall kan stoppe mye. I tillegg burde alle ha en VPN. Da vil din trafikk være krypter og anonym. Du vil få en IP-adresse som ikke kan spores så det blir nesten umulig å hacke deg. I tillegg vil du med en VPN få tilgang til masse mer innhold på nett gjennom eksterne servere.