Ulike typer VPN-typer og VPN-protokoller

Som med de fleste nettverkstjenestene så finnes det både forskjellige typer og forskjellige tilbydere. Hos de ulike VPN-tjenestene så finnes det også ulike VPN-protokoller. Så hvilke er det som passer for deg?

Ulike VPN-typer

Ulike-typer-VPN-typer-og-VPN-protokoller-1

Den aller mest vanlige VPN-typen for privat bruk er såkalt «Remote access VPN». Dette betyr fjerntilgang, altså du vil bli tilknyttet til en server som du ikke nødvendigvis du vet hvor er, og deretter vil trafikken din gå gjennom en IP-adresse som denne VPN-typen gir deg. Dette er en type som er vanlig for privat bruk, fordi VPN-leverandøren gjør majoriteten av arbeidet for deg. Det er også denne typen VPN som ofte brukes for å komme igjennom nettsperren; du ofte møter.

En annen type VPN, som er mer vanlig i bedriftsmiljøet, er side til side VPN. Dette betyr at du blir tilknyttet et lokalt nettverk (LAN), samtidig som du er tilknyttet et vidstrakt datanett (WAN). Dette gjør at bedrifter som har flere kontorer i forskjellige land kan dele informasjon på en sikker og trygg måte.

Ulike typer VPN-protokollerUlike-typer-VPN-typer-og-VPN-protokoller-2

Det som er forskjellen på de ulike type VPN-protokollene er ofte om de er krypterte eller ikke. De aller mest sikre VPN-protokollene er ofte de som blir brukt av casinoer eller banker som må holde informasjonen din ekstra sikker. Da vil en type VPN kalt en SSL-protokoll bli brukt. På privat basis så er det nok også å foretrekke at du bruker en VPN som har flere ulike protokoller, slik at du får større tilgang. Dette hjelper også i forhold til sensur og at du som kunde kan streame på den enkleste måten.

Hva slags VPN er det du benytter deg av om dagen da?